VIURE ELS MANDALES

23 març, 2020

mandales sobre seda

L’experiència de viure’t a través d’un mandala

Mira aquest moment perquè en ell està la vida. En el seu breu esdevenir descansen totes les realitats de la nostra existència. L’ahir és un record i el demà una il·lusió. Mira bé,doncs, aquest moment.

Proverbi zen

Taller online CREA TU MANDALA

Envoltats de mandales

Mandala és una paraula del sànscrit clàssic: mand significa “traçar” i la, significa “cercle” o “centre sagrat”. Per extensió, s’anomena mandala a aquella figura bàsicament circular que, a partir d’un punt central organitza una simetria de formes i colors.

Simbòlicament,el punt central representa el jo interior i, el cercle, el cosmos.

La figura circular mandàlica no s’ha limitat a les tradicions hinduista i budista sinó que els homes l’han utilitzat instintivament des de temps prehistòrics i en diverses cultures i tradicions.

Si observem el nostre voltant i en prenem consciència, multitud d’elements naturals són cercles o figures rodones. La terra és una esfera. El sol i la lluna són cercles com els mils de millons d’estrelles del firmament. Les flors són formes mandàliques impressionants i  si fem un tall transversal al tronc d’un arbre, o en un cristall natural, el mandala es torna a fer  present . En el món animal també trobem molts exemples: l’aranya i la seva tela, el niu d’un ocell, l’estrella de mar o la medusa… Així doncs, a la natura trobem múltiples expressions concretes del cercle mandàlic.

Els éssers humans ens organitzem en comunitats mandàliques, cap al centre del qual gravitem de forma natural. L’escola, l’església, el mercat, fan de centres en les nostres comunitats. Moltes de les nostres dances i antigues dances sagrades es desenvolupen en forma circular.

En l’arquitectura sagrada es produeix la conjunció del cercle amb el quadrat, dues formes que s’acostumen a combinar en els antics mandales fets per l’home. El quadrat és una invenció humana, mentre que el cercle representa lo diví. El dibuix l’Home de Vitruvi de Leonardo da Vinci, és un estudi del cos humà  fet al s.XV on l’home s’aprecia dins un cercle i el centre seria el melic.

Funció del mandala

Algunes persones utilitzen els mandales per la meditació, altres amb finalitats terapèutiques.

Alguns coloregen per relaxar-se i centrar-se o simplement per divertir-se.

Les tensions de la vida moderna et poden deixar desconnectat del teu jo més autèntic i distanciat de les necessitats i desitjos més profunds.

El treball amb els mandales ajuda a tornar-te a connectar amb el teu cos, la teva ment i tot el que t’envolta.

Beneficis dels mandales

És un suport per la meditació i l’autoconeixament

Fomenta la paciència

Desperta els sentits

Et capacita per la concentració

Entrena la memòria

Desenvolupa la creativitat

Et convida al treball d’introspecció i a deixar-te fluir

Et desconnecta de les preocupacions diàries

Et permet desbloquejar tensions internes

Et connecta amb el teu jo i amb una vida més conscient

Interpretar un mandala

En l’actualitat ens trobem en un canvi de paradigma on es respira un despertar general en el que més qui menys té necessitat de canviar  o millorar el món en el que vivim. I per canviar el món no hi ha altre camí que canviar nosaltres mateixos. Això ens exigeix autoconeixement i els mandales poden ser una eina d’ajuda en aquest procés d’introspecció.

Per interpretar un mandala és important tenir en compte quatre regles bàsiques. Després ja ens mirarem la simbologia general però, per davant de tot, cal fer cas de la nostra intuïció, dels significats que nosaltres donem a les coses i de com associem les nostres idees. I , el que és més important de tot, és gaudir del procés i creure que caminant, es fa el camí.

Tot i així, et proposem algunes regles:

-Pregunta’t abans de fer un mandala quines són les teves emocions i les pots anotar.

-Identifica la part superior d’un mandala amb una creu. Si no és totalment geomètric o fas un zendala, pot variar molt la interpretació. Un zendala és el resultat d’utilitzar l’art zentangle (dibuix zen+més tangle que en anglès vol dir “enredar”) amb el cercle mandàlic.

-Cada vegada que fas un nou símbol el dibuixes apart en un paper i anotes què significa per a tu. Una estrella et pot significar il·lusió i pel veí pot representar el seu sentit de superació.

-Identifica cada color que utilitzes i què significa per a tu.

Pots fer ús d’aquestes propostes per treballar d’una forma conscient però també és fantàstic no fer cas de res i deixar-te portar, fluir, gaudir i viure el procés sense totes aquestes premisses que per alguns poden arribar a condicionar i alguns dirien que són interferències a l’inconscient. Si vols, després de pintar pots tenir-les en compte.

El millor seria llegir aquest apartat un cop acabis de colorejar un mandala. Empren el teu viatge i no et jutgis. Deixa’t portar per les teves sensacions i observa’t. La millor lectura és estar atent amb tu mateix i veure què passa.

Un mandala té tres parts bàsiques: el punt central (jo), la irradiació d’aquest punt( més enllà de tu) i el límit circular exterior (el cosmos).

Per pintar-lo es poden utilitzar diferents tècniques:

Per exterioritzar les teves emocions pots colorejar-lo de dins cap enfora

Si el que desitges és trobar el teu centre, pots colorejar-lo de fora cap endins.

Si el crees des de l’origen, comences el dibuix d’un punt o cercle inicial i el vas fent créixer progressivament  creant uns punts cardinals, afegint figures geomètriques com cercles, quadrats, triangles, que són els més habituals.

Podem distingir entre la forma principal d’un mandala, és a dir si el mandala està emmarcat en una forma quadrada, rectangular, rodona, i si ocupa el primer pla del dibuix i les diferents formes  que són més secundàries. Vegem alguns significats de les diferents formes.

Quadrat: El quadrat és el que dóna un marc i estabilitza l’energia. Els mandales que posseeixen quadrats són mandales que conviden a la concentració extrema, estan indicant que hi ha un límit clar. Parla d’equilibri, raonament, perfecció, transformació de l’esperit en matèria.

Cercle: El cercle indica un moviment concèntric i la meditació sobre qüestions que estan emmarcades en alguna cosa global i per tant universals.

Espiral: Els espirals indiquen moviment i profunditat. Indiquen evolució i canvi. Tots els espirals estan indicant alguna cosa no  estàtica i poden ascendir o tot el contrari.

Triangle (vèrtex cap amunt): força de vida, canvis, masculinitat, creativitat.

Triangle (vèrtex cap avall): agressions contra un mateix.

Estrella: persona realista, sentit identitat, autoconsciència, superació, individualitat.

Ull: clarividència, ull de Déu i el Jo. Arbre: vida que es renova per si mateixa, connexió amb el subconscient, consciència, creixement, sentiments maternals, arrelament però també estancament, personalitat. Raig: il·luminació, saviesa, energies espirituals, curació. Flor: bellesa, fugacitat, ànima, matriu. Cor: amor i felicitat, valor, sentiments, reconeixement i voluntat. Hexàgon: unió, finalització de treballs, harmonia i satisfacció. Cercle: moviment, l’absolut, Déu, el Jo. Creu: unió cel i terra, subconscient i consciència, vida i mort, dificultats, reconeixement aspectes foscos, superació de la pròpia estructura instintiva. Laberint: recerca del propi centre. Quadratura del cercle: unió cel i terra, oposats equilibrats, energia del jo, purificació. Roda: empenta i dinàmica. Arc de Sant Martí: unió Déu-Home, principi masculí i femení, fertilitat, renaixement. Papallona: autorenovació de l’ànima, canvis, mort i renaixement,transformació Teranyina: feminitat, estat fetal, infantesa, nou començament. Espiral: força de vida, energies curatives, afany d’unitat. Animal: aspectes instintius, símbol per a estats del subconscient. Gotes: masculinitat, fertilitat, purificació interior. Ocell: ànima humana, símbol de l’esperit, fantasia.

La combinació entre formes i colors donarà diferents tipus d’energia.

Els colors també tenen la seva simbologia i parlen a través nostre. Vibren amb una freqüència determinada. Quan un color és integrat a un altre, resulta com les notes musicals que juntes produeixen una sinfonia.

Una de les característiques més importants a l’hora d’interpretar un mandala són els seus colors. Si bé la combinació pot ser molt variada, podem donar una breu descripció dels diferents significats que poden tenir el colors en els mandales.  Si un color predomina podem saber o intuir el tipus de vibració a què fa referència aquest mandala.

Vermell: Si bé el vermell en gairebé totes les representacions gràfiques està associat a la passió, aquí el vermell està més relacionat a la terra. Per regla general el vermell que es troba en antics mandales és un vermell fosc. Quan és més clar està relacionat a la visió profunda en l’acció, o a la vitalitat que s’estén cap a tot el que es vol fer a la vida.

Blanc: El blanc en un mandala representa el buit, la il·luminació i una puresa que està complementant els altres colors.

Blau: El blau està referit a les profunditats oceàniques i al cel, per tant està molt associat a la recerca de profunditat i en la bellesa del contemplar.

Taronja: Desperta el ritme de la visió clara i la intel·ligència. Els mandales que tenen aquest color com a predominant ajuden  a desvetllar, a que una persona activi la seva ment i pugui entreveure coses que abans no sabia.

Groc: Associat a la vitalitat que dóna el sol i la llum solar, també ajuda a centrar-se per trobar la pròpia veu interior. Ajuda molt a la concentració.

Negre: En aquest cas el negre fa referència a la profunditat i als aspectes ocults de la nostra pròpia psique. Ajuda al fet que una persona reflexioni sobre la vida , la mort …

Verd: Aquest color  atempera  i expressa la conexió amb la natura, cerca de salut i equilibri.

Desitjo que pugueu practicar i sigui una bona eina per a tots vosaltres.

Articles relacionats

“Per mi la llar és l’espai que em nodreix i m’inspira”

“Per mi la llar és l’espai que em nodreix i m’inspira”

És un plaer compartir que recentment he tingut l'oportunitat de ser entrevistada per L’Asha Miró, gran escriptora, professional i meravellosa persona, i vull expressar la meva profunda gratitud per aquesta experiència enriquidora també a API Catalunya, grans...

LES FLORS DE SEDA

LES FLORS DE SEDA

LES FLORS DE SEDA Qualsevol mocador o fulard pot ser una flor de seda. És una manera atractiva i innovadora de presentar una obra d'art en seda a algú important per a tu. Regales una flor, un mocador i si vols, també un poema. També es pot enmarcar o gaudir com a...

MOCADOR DE SEDA AL CAP

MOCADOR DE SEDA AL CAP

Has provat alguna vegada de posar-te un mocador de seda al cap? Deixem enrera l'estiu on hem provat de portar un mocador de seda com a pareo a la platja o lligat al cap i també entre els cabells de forma desenfadada. També hem vist com un mateix mocador el pots portar...

× ¡Hola! Soy Anna ¿Cómo puedo ayudarte?