II MOSTRA INTERNACIONAL D’AUDIOVISUALS DE CATALUNYA
Entre sedas y pinceles participa de la II Mostra Internacional d’audiovisuals d’Artesania
Del 19 al 29 d’octubre podem veure a la plataforma filmin totes les propostes audiovisuals d’artesania que s’han presentat enguany a la Mostra Internacional dins el marc de la IX setmana de l’Artesania a Catalunya. I tinc el plaer de presentar-vos aquest any el meu documental Entre sedas y pinceles on parlo en primera persona de la meva manera de veure el món a través de l’artesania.
Entre sedas y pinceles és un documental intimista que aquest any he presentat a la II Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania.
Aquesta segona edició de la Mostra ve marcada per una pandèmia mundial que ha capgirat la nostra societat, la nostra civilització, la nostra vida. Al petit univers artesà li ha tocat patir de valent.
Però som un sector acostumat a lluitar. Així que la pandèmia també ve marcada per la resistència d’un grapat d’artesans, directors, productors, institucions, gent del món de l’artesania i del cinema, que han lluitat fins el darrer dia -literalment parlant- per aportar a aquesta mostra els seus documentals.
Enguany, com a gran novetat, la Mostra es podrà veure a FILMIN, la plataforma de cinema més prestigiosa de l’Estat Espanyol. Una oportunitat única, en una finestra meravellosa, que ens farà arribar al gran públic. I tu, hi ets convidat!
La Gala inaugural no te la pots perdre ja que sé de viva veu que serà espectacular.
Aquesta II edició recull una selecció de 10 documentals i 1 videoclip nacionals i internacionals, 8 d’ells inèdits, amb l’artesania com a principal protagonista. Comissariada per Artesania Catalunya i el gestor cultural especialitzat en l’àmbit artesanal i audiovisual, David Hierro. Per a la selecció de les peces s’ha treballat sota criteris de qualitat, diversitat i creativitat i s’ha comptat amb la col·laboració d’entitats de reconegut prestigi en el sector de l’artesania, l’art i el disseny, com Fundesarte – EOI, Escuela de Organización Industrial; la Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya (FAAOC); Oficio y Arte; la Federación de Organizaciones Artesanas de Castilla y León (FOACAL); el Museu Molí Paperer de Capellades; el Design Institute of Spain; la Route Artlantique (amb la participació de l’Escola Elisava i el London College of Communication) i la LOEWE Foundation.
La II Mostra Internacional d’Audiovisuals d’Artesania projectarà “El Paper, meravellosa invenció” (Catalunya, 2020), dirigit per Lluís Jené. El Museu Molí Paperer de Capellades presenta aquest documental on reflexiona sobre el rol de l’ofici artesanal i de paperer en l’actualitat i ho fa amb grans professionals d’altres sectors creatius com el monge Jordi Puigdevall, de l’Abadia de Montserrat, Jordi Roca del Celler de Can Roca, el dissenyador Xavier Roca, la chef Carme Ruscalleda, l’escultor Jaume Plensa y la artista Jo Milne.
A la Mostra també es podrà veure la peça “Entre Redes” (Espanya, 2020), projecte de final de grau de la dissenyadora Amalia Puga, de l’Escola Elisava. Aquest documental reivindica la figura de les dones conegudes com redeiras, dedicades a la confecció i reparació de xarxes de pesca. La seva professió, fonamental per al desenvolupament de l’economia local, està en risc d’extinció, per falta de relleu generacional. La dissenyadora Amalia Puga s’incorpora a aquest col·lectiu de dones d’A Guarda (Galícia) en el procés de creació d’un producte, combinant la individualitat i valor dels seus tècniques artesanals pesqueres amb les possibilitats que ofereix el disseny i la innovació
Anna Albert i Dani García presenten “Entre sedes i pinzells” (Catalunya, 2020). La pintora de seda Anna Albert parla en primera persona del seu món creatiu pintant sedes i creant complements de moda. Des del seu taller i Showroom del Masnou, relata el que representa per a ella l’artesania i conviure entre sedes i pinzells.
De la mà la LOEWE Foundation, arriba el documental “GENTA ISHIZUKA” (Espanya/Japó, 2019), i ens endinsa en el taller i el món del darrer guanyador del prestigiós premi que atorga anualment aquesta fundació, l’artista expert en laca Urushi, Genta Ishizuka.
L’escultor, fotògraf i realitzador català resident a Finlàndia, Àlex Reig, torna a la Mostra amb “Hands on Glass 2- Quim i Txell” (Finlàndia/Catalunya, 2020). En format curt-documental de la minisèrie Hands On Glass, dedicada al món del vidre artístic, en aquesta ocasió explora el compromís de vida i obra dels artistes i artesans Quim Falcó i Txell Tembleque, que utilitzen el vidre com a material principal per desenvolupar les seves obres.
La Mostra ha seleccionat també el premiat documental pel prestigiós festival FIFMA de França “La Vasija” (Espanya, 2016) de l’artesana i videocreadora Rafaela Pareja i el director Luis H.Pardo. La ceramista Rafaela Pareja, presenta una peça experimental i artística, un relat audiovisual hipnòtic, una experiència visual i musical.
En col·laboració amb el Design Institute of Spain, la Mostra presenta el documental “MAKEAT” (Espanya, 2020), sobre aquesta start-up que està revolucionant el món de la gastronomia a través de la innovació, el disseny digital i la tecnologia. Makeat ha desenvolupat un centre de fabricació digital dedicat al futur de la gastronomia, sent pioners en aquesta disciplina. La fusió entre el món digital i l’artesania els permet crear productes que ajuden a atreure emocionalment als consumidors i als professionals del sector, fent creacions mai vistes.
A la Mostra, i en col·laboració amb l’Associació OFICIO&ARTE, es podrà veure el documental “Monona Álvarez: ceramista” (Espanya 2020) produït per FOACAL, una peça que s’endinsa en la trajectòria d’aquesta artesana que es defineix com terrissaire i ceramista, una barreja perfecta entre tradició i modernitat. La seva producció, majoritàriament realitzada en porcellana i gres, és fonamentalment utilitària i serveix, en molts casos, per donar un toc únic i personal a les vaixelles dels millors restaurants d’Espanya.
“Pedro Sañudo, la història d’un artesà” (Catalunya, 2020) és el documental que presenta la FAAOC. Un projecte audiovisual de la Sue Wetjen que ens apropa a la figura de Pedro Sañudo, artesà que des de l’any 1971 fins avui es dedica professionalment a l’artesania del cuir. Amb un estil de narrativa molt personal, el film alterna el dia a dia del treball al taller, amb entrevistes recordant els moments històrics viscuts: dictadura militar d’Argentina, exili a Catalunya, indústria tèxtil a Mataró i l’arribada al projecte del Poble Espanyol de Barcelona, a la Ciutat dels Artesans.
“Route Artlantique – African Creative Laboratory” (Catalunya/Regne Unit 2019) és el documental que presenta Ramon LLonch sota la direcció d’Aina Punsola, una producció de Route Artlantique, Escola Elisava i London College of Communication. Aquesta peça narra l’experiència que cada any viuen a l’Àfrica un col·lectiu internacional d’estudiants i professors de disseny. Un projecte de mestissatge acadèmic en un dels pols de la creació africana, com és Senegal; és un viatge itinerant seguint els passos de la creació, treballant en diferents disciplines amb artistes locals. Aquest projecte vol rescatar de l’oblit les tècniques artístiques ancestrals i donar més visibilitat a la creativitat, i és també una trobada amb la nova generació de dissenyadors i artistes que estan duent a Àfrica cap a la prosperitat.
A la Mostra, en col·laboració amb Fundesarte, es recupera el projecte CRAFTS&MUSIC (Espanya 2020), amb un videoclip del director Alfonso González, amb el músic Pachi García Alis y AyF Tejedores com a protagonistes. En aquesta peça artesania, música i realització audiovisual s’uneixen en per posar de relleu la connexió entre la música independent i l’artesania, dues disciplines de creació artística molt personal.
Esperem que realment ho pogueu gaudir molt !
Aquest article és en bona part el que pots trobar a la web d’artesania de Catalunya i pots clicar aquí per veure l’original. Més info, a la web de la Federació d’Associacions d’artesans d’ofici de Catalunya (FAAOC)
Si vols veure els meus complements acabats pots passejar-te per la meva botiga clicant aquí.